Orta Kulak İltihabı

TEDAVİ ALANLARIOrta Kulak İltihabı

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Otitis media, orta kulak iltihabı demektir. Orta kulakta çeşitli nedenlere bağlı olarak enfeksiyon gelişmesi sonucunda meydana gelir. Genellikle bir veya her iki kulakta ağrı ve ateş ile belirti verir. Küçük çocuklar ve bebeklerde huzursuzlaşma olabilir. Doktora götürülen çocuklarda en sık tanı konulan hastalık budur. Ayrıca çocuklarda görülen işitme kaybının en sık görülen sebebidir.

Çoğunlukla çocuklarda görülmekle birlikte, erişkinlerde de bu hastalık görülebilir. Sıklıkla kış aylarında veya ilkbahar mevsiminin ilk aylarında görülür.

Nezle, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile alerjik nezle gibi burun tıkanıklığı durumları sırasında orta kulak iltihabı görülebilir. Sık tekrarlayan akut otitlerde geniz eti de düşünülmelidir.

Tanı
Bebek ve küçük çocuklarda: Kulağını çekmesi veya kaşıması, özellikle aşağıdaki belirtilerle birlikteyse,
* İşitme kaybı,
* Ağlama, huzursuzluk,
* Ateş,
* Kusma,
* Kulak akıntısı.

Büyük çocuklar, ergenler ve erişkinlerde:
* Kulak ağrısı,
* Kulakta dolgunluk ve basınç hissi,
* İşitme kaybı,
* Baş dönmesi, denge kaybı,
* Bulantı, kusma,
* Kulak akıntısı,
* Hafif ateş.

Tedavi
Çocukta orta kulak iltihabı olduğunda verilen ağrı kesici ile antibiyotiklere bağlı kulak ağrısı hızla azalır, fakat tamamen geçmesi zaman alır. Bu yüzden doktorun belirttiği süre boyunca ilaçlar kesilmemelidir.

Çoğu zaman ilaç tedavisi sonrasında, otitis media tamamen iyileşir. Fakat bazı durumlarda hekim tarafından, ek veya daha ileri tedaviler önerilebilir. Kulak zarının ileri derecede bombe olduğu ve kendiliğinden delinme olasılığının bulunduğu durumlarda veya hastalık antibiyotik tedavisine yanıt vermediğinde, “miringotomi” adı verilen bir müdahale yapılabilir.

Bu uygulama ile kulak zarına küçük bir çizik atılarak iltihabın boşalması ve böylelikle ağrının azalması sağlanır. Aynı şekilde çocuklarda nadiren de olsa gelişebilen mastoidit (kulak yapılarının bulunduğu şakak kemiğinin bir bölgesinin iltihabı) veya kafa içi komplikasyonlar olduğunda da miringotomi yapılabilir. Kontrollü olarak açılan bu çizik çoğu kez birkaç günde iz veya hasar bırakmadan iyileşir.

Otitis media ayrıca, geniz eti ve bademciklerin kronikleşmiş enfeksiyonları nedeniyle de oluşabilir. Geniz etinin varlığı buna eğilimi arttırır. Ayrıca geniz bölgesinin akut enfeksiyonlarında da, östaki kanalından orta kulağa enfeksiyon yayılabilir. Kulağın bu durumlar nedeniyle sık etkilendiği koşullarda, geniz etine yönelik ameliyatlar da yapılabilir; beraberinde kulak tüpü takılabilir.

Burun solunumunu kısıtlayan ve bu şekilde kulak havalanmasını bozan alerjik nezle gibi durumlar da tedavi edilmelidir. Alerjik nezlenin tedavisine akut otit sırasında başlanabilir, sonrasında da sürdürülmesi gerekebilir.

Otitis media, zamanında ve uygun şekilde tedavi edilirse genellikle kalıcı sorunlara neden olmaz. Doktorun uygulayacağı takip ve tedaviyle işitme düzelecektir.