Kulak Burun Boğazda Yabancı Cisim

TEDAVİ ALANLARIKulak Burun Boğazda Yabancı Cisim

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Çocuklar gelişimleri sırasında hem kendi vücutlarını hem de çevrelerini tanımak isterler. Bunun için erken yaşlarda, buldukları küçük cisimleri ağızlarına, burunlarına ve kulaklarına sokmak gibi huyları olabilir. Burun veya kulak kanalına girebilecek boyutta, akla gelebilecek küçük her türlü nesne olabilir. Yani bu cisimler çok çeşitli olduğu gibi, farklı klinik tablolara da yol açabilir.

Örneğin çocukluk çağında burna sokulmuş bir oyuncak araba tekerleği, yıllar içinde taşlaşarak erişkin dönemde bir rinolit (burun taşı) olarak karşımıza çıkabiliyor. Ya da kulağa sokulmuş bir hububat, kendiliğinden bile çıkabilecekken, içeride ıslanıp şiştiğinde kanala sıkışarak, çıkartılması için genel anestezi gerektirebiliyor.

Kulağa sokulan yabancı cisimlerin ailede yarattığı endişenin nedeni kulak zarına hasar verebilme olasılığıdır. Bu olasılık bezelye, boncuk, mısır ve benzeri yuvarlak cisimler için düşüktür. Ancak bu tip yuvarlak cisimlerin tutulması zordur ve çıkartılmaya çalışıldığında daha derine gidebilirler. Bu yüzden çıkartılmaya çalışmadan bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Burna da sıklıkla peçete, silgi parçaları, saat pili ve daha pek çok obje sokulabiliyor. Burun içerisi geniş olduğundan, burun tıkanıklığına veya kötü kokulu akıntıya neden olmadıkça aileler tarafından fark edilemeyebiliyor. Çocuğun burnuna soktuğu yabancı madde burundan çıkartılmaya çalışıldığında derine gitmesine, kanamaya ve ağrıya yol açabilir. Diğer yandan birden fazla sayıda da olabilir. Bu nedenle çıkartılmaya çalışmadan bir KBB uzmanına başvurulmalıdır.

Bu şekilde endoskopik olarak doğru şekilde müdahale edilebilir.

Boğaz veya gırtlak bölgesine kaçan yabancı cisimler ise daha önemlidir. Boğazda genellikle kılçık ve iğne gibi batıcı cisimler bulunabiliyor. Boğaz ve gırtlak, hatta burun bölgelerindeki yabancı cisimlerin, buralardan aşağı, bronş ve akciğerlere kaçma tehlikesi ve solunumu engelleyebilmeleri nedeniyle acilen ele alınması gereklidir. Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden bir hastanenin yolunu tutmak gereklidir.

Kulak burun boğaz uzmanları, kulak veya burna sokulan maddeyi ayrıntılı olarak görebilecekleri mikroskop veya endoskoplar kullanmaktadırlar. Ayrıca çevre dokulara zarar vermeden bunları tutabilecek ya da arkasına geçerek çekebilecek ince araçlara sahiptirler. Bu sayede çoğu kez çocuk ikna edilerek, canı yanmadan yabancı cisimler çıkartılabiliyor. Diğer yandan hekime başvurmadan önce, çıkartma çabası sırasında çocuğun canı yanmışsa, burnu veya kulağı kanamışsa çocuğun yönetilmesi zorlaşır ve bu nedenle bazen genel narkoz dahi gerekebilir.

Aileler tarafından mutlaka bilinmelidir ki, çocuk kulak burun boğazına yabancı cisim kaçması önemli ve hayati olabilecek bir konudur, acildir ve mutlaka doktor başvurusunu gerektirir.