Burun Kanaması

TEDAVİ ALANLARIBurun Kanaması

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Çocuğun burnu kanadığında, paniğe kapılmadan, neler yapılabileceğini bilmek önem taşıyor. Burnun hemen giriş bölümü kılcal damarların birleştiği özel bir bölgedir. Burası yüzeysel damarların, kabuk koparma, burun karıştırma veya örneğin bir şey çarpması durumunda kolayca zedelenebileceği bir bölgedir. Bu nedenle kanamaların çoğu buradan olur ve hatta bunlara “ön burun kanaması” adı verilir.

Burun kanatları, parmaklar yardımıyla dışarıdan sıkıştırıldığında (âdeta mandallarmış gibi) bu damarlara baskı yapabilir ve bu şekilde çoğu kez kanama durdurulabilir. Ancak arka bölgelerden veya genizden olan kanamalarda böyle kolay durmaz. Burun kanaması olan bir çocuğun kanama sırasında veya durduktan sonra mutlaka bir KBB uzmanı tarafından görülmesinde fayda vardır.

Zira kanama basit bir çarpma nedeniyle olabileceği gibi, burun içi bir kitleye, damarsal bir oluşuma veya pıhtılaşma bozukluğu ile birlikte olan çeşitli hastalıklara bağlı da olabilir. Çocuklar için geliştirilmiş ince endoskoplarla kanamanın burun içi kaynaklı nedenleri doğrudan görülerek belirlenebilir. Burun içi endoskopik muayenede belirli bir odak bulunmuyorsa, bu durumda bazı görüntüleme yöntemleri ve beraberinde kan tetkiklerine başvurulabilir. Kanamanın tekrarlamasını önleyebilmek için, buna yol açan nedenin doğru belirlenerek uygun tedavinin yapılması çok önemlidir. 

Kanamanın farklı özellikte olduğu durumlarda daha ileri araştırmalar yapmak gerekli olabilir. Bazı kan tetkikleri ile bir pıhtılaşma bozukluğu olup olmadığı belirlenebilir ya da endoskopik muayene ile görülmeyen sinüs içi boşluklar veya kafa tabanı gibi bölgelerin, Bilgisayarlı Tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri ile ayrıntılı olarak incelenmesi gerekebilir.