Estetik Burun Cerrahisi (Rinoplasti) Nedir?

TEDAVİ ALANLARIEstetik Burun Cerrahisi (Rinoplasti) Nedir?

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Burun, yüz estetiğinin çok önemli bir parçasıdır. Burun estetiği ameliyatı sayesinde yüz estetiğinin ciddi anlamda değişerek daha güzel görünmesi hedeflenmektedir.

Rinoplasti yani estetik burun ameliyatı; kişinin yüz, cilt, kıkırdak ve burun anatomisine göre planlanmalıdır. Hedef, burun iskeletiyle çevre dokuları yeniden şekillendirerek, kişinin yüzüne uygun ve orantılı hâle getirmektir. Hiçbir burun birbirine benzemez dolayısıyla yapılacak olan işlemler de birbirinden farklılık gösterebilir. Bu yüzden günümüzde eski yöntemlerde olduğu gibi aşırı kıkırdak ve kemik yapılar çıkarılmadan, daha naturel olan yapısal rinoplasti şablonu hâkim olmuştur.

Burun estetiği yaptıran kişiye kozmetik açıdan önem arz ederken, yapan hekime de aynı zamanda burnun fonksiyonel özelliklerini koruyabilmek açısından ek önem arz eder. Çünkü burnun solunum sisteminde önemli rolü vardır. Burun ameliyatında burnun yeni şeklini oluştururken, burun içi kıkırdak, doku ve kemiğin üstlendiği nefes alma fonksiyonunu da bozmamak gerekir. Ayrıca burun tıkanıklığına sebep olan durumlar varsa da düzeltilmesi gerekir. Bu sebepten rinoplasti yapan hekimin beceri ve tecrübesiyle bağlantılı bir estetik operasyondur.

Ameliyat Ortamı
Burun estetiği ameliyatı mutlaka hastane ortamında lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Kemik gelişim yaşını tamamlamış olmak suretiyle ve ek hastalığı bulunmayan kadın, erkek herkese yapılabilir.

Kabaca yaş sınırı kızlarda 16 ila 17, erkeklerde 17 ila 18’dir. Ameliyat süresi yapılacak girişime ve tekniğe göre ortalama 1 ila 3 saat kadardır. Bu süreler revizyon ameliyatlarında genellikle daha uzun sürmektedir. Rinoplasti ameliyatı açık ya da kapalı teknikle uygulanabilir. Kişiye hangi tekniğin uygulanacağı hasta ve cerrahın iletişimiyle ve cerrahın kişinin durumuna göre tercihi ile ilişkilidir. Ameliyat sonrası burun içine tampon konmayabilir, tamponun gerek görüldüğü aşamalarda da hastanın rahat nefes alabileceği silikon yapılı tamponlar tercih edilir. Böylece hasta ameliyat sonrası nefes almakta güçlük çekmez ve daha rahat bir dönem geçirir.

Ameliyat öncesinde hastanın beklentileri ve isteklerini hekimin bilmesinde çok yarar vardır. Bu yüzden rinoplastiden önce hasta ve hekimin gerçekleştireceği görüşme çok önemlidir.

Planlama hasta ile birlikte yapılır, dijital ortamda tasarım yapılarak görsel olarak da analiz etme becerisi sağlanır ve hastanın birtakım kaygıları giderilmiş olur. Bu tasarlama ameliyat sonucuyla ilgili bir garanti içermemektedir. Bu tasarımın ana amacı hastanın beklentilerini ve hastanın burun ve yüz yapısına göre daha gerçekçi beklentileri ortaya koyabilmek ve iletişimi daha iyi sağlayabilmektir.

Ameliyat Öncesi
Ameliyatı yapacak doktorla görüşmeden önce hastanın kendisini bu ameliyata yönlendiren tüm şikâyetlerini belirlemesi çok önemlidir.

Hastanın, estetik olarak düzeltilmesini istediği problemlerin yanı sıra burundan nefes almasında sorun olup olmadığı, burun akıntısı, genize akıntı ve baş ağrısı şikâyetlerinin olup olmadığını belirlemesi, bu ameliyat sırasında burun bölgesindeki diğer problemlerin de saptanarak çözülmesinde doktora yardımcı olacaktır.

Hastanın, burun şekliyle ilgili olarak kendi belirlediği sorunları ve yapılmasını istediği değişiklikleri doktoruyla mutlaka tartışması gereklidir. Hastanın ameliyattan beklentilerinin kendi mevcut yüz estetik oranlarıyla ve normal burun fonksiyonları ile uyuşup uyuşmadığı aynı zamanda cerrahi tekniklerle olabilirliği doktor tarafından net olarak ifade edilmelidir. Ameliyat sonrası hayal kırıklığı oluşmasını engellemek, bu tartışmanın yeterince yapılması ve ameliyatı gerçekleştirecek doktor ile yapılması planlanan değişiklikler konusunda karşılıklı mutabakat sağlanması ile mümkün olacaktır.

Hastanın çekilen fotoğrafları üzerinde dijital görüntüleme teknikleri ile ameliyatın olası farklı sonuçlarına yönelik görsel bilgilendirme yapılması, burun profilinin, burun ucunun ve burun deliklerinin şekli hakkında hastanın karar vermesini kolaylaştırmaktadır, aynı zamanda beklentilerin daha gerçekçi olmasını sağlamakta, doktorun hastayı daha iyi anlamasına yardımcı olmaktadır.

Ameliyat öncesi değerlendirmelerin ve fotoğraf çekimlerinin dik pozisyonda yapılmasına karşın ameliyatın yatar pozisyonda yapılması, aynı zamanda ameliyat sırasında yapılan enjeksiyonlar ve oluşan cilt ödemi nedeni ile özellikle çıkartılacak doku miktarı hakkında karar vermek zorlaşabilmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesinde bu hesaplamaların yapılması ve ameliyat sırasında yapılacak işlemlerin önceden tam olarak planlanması ameliyatın istenen şekilde sonuçlanması için son derece önemli olmaktadır.

Fotoğraflarla beraber yapılan çalışmaların kesin ve milimetrik olmadığını bilmekte yarar vardır. Bu çalışmalar ameliyat sonrası görünümler hakkında bilgi vermekte ve hastayla doktorun birbirini anlamasını kolaylaştırmaktadır.

Ameliyat sonrasında hastanın alçı ve bandajlarının alındığı dönemde ilk kez göreceği burnu nihai sonuç olmayacak, dokulardaki ödemin azalması ve burnunun son şeklini alması, kullanılan ameliyat tekniği, burun cildinin yapısı ve ameliyat sırasında kullanılan greftlerin (burna eklenen kemik, kıkırdak gibi dokular) cins ve miktarına göre ilk 2 ila 3 ayda daha hızlı olmak üzere, yaklaşık 6 ila 12 ay sürecektir.