Alın Germe Ameliyatı 

TEDAVİ ALANLARIAlın Germe Ameliyatı 

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Alın gerdirilmesi kaşları kaldırmak ve alın bölgesini gençleştirmek için yapılan cerrahi yöntemin adıdır.

Yaşlanma ile kaş çevresindeki deri, alın ve şakak bölgelerinin elastikiyetleri kaybolur. Kaş düşmesi, yatay kırışıklıklar ve kaşlar arasındaki dikey kaş çatma çizgileri yaşlanmanın en erken belirtileridir. Bunlar yorgun, kızgın ya da üzgün bir ifade verir. Alın kaldırması gözlerin yukarısında ki alanda kırışıklıklara sebep olan kaslar ve dokuları değiştirerek cerrahi olarak bu problemleri çözebilir.

Alın germe ameliyatı çoğunlukla kaşları kaldırmak ve yaşlanmayla oluşan kırışıklıkları tedavi etmek, ortadan kaldırmak için yapılır. Bu operasyon diğer yüzle ilgili ameliyat yöntemleri ile birleştirilerek daha uyumlu bir görüntü oluşturmak için yapılabilir. Kaş kaldırma operasyonu farklı metotlarla uygulanabilir. Bu metodlar arasındaki temel fark yapılan kesi yerleridir. Genellikle geleneksel açık yaklaşım veya endoskopik yaklaşım kullanılır.

Ameliyat Öncesi Hazırlık
Alın kaldırma prosedürü hakkında hastanın merak ettiği her konu, hiç bir soru veya kaygı bırakmayacak şekilde hekim tarafından hastaya anlatılır.  Doktor, gözlemleri doğrultusunda hastaya yüzüyle ilgili alternatif tedaviler ve ek cerrahi yöntemler tavsiye edebilir. Ameliyata karar verildiğinde hastanın genel sağlık durumu hakkında detaylı sorular sorulacak ve laboratuvar testleri istenecektir. Aspirin, ibuprofen veya diğer non steroidal anti-inflamatuvar ilaçlar, ginkobiloba ve vitamin E ameliyat öncesi kesilmelidir. Hastanın düzenli olarak kullandığı ilaçları varsa bunları doktoruna danışmalıdır. Aksine bir bilgi yoksa operasyon öncesi gece, gece yarısından sonra yemek yenip içilmemelidir. Duş alınmalı ve saçlar şampuanla yıkanmalıdır. Makyaj yapılmamalı. Takma kirpikler kontak lensler, mücevher ve gereksiz aksesuarlar evde bırakılmalıdır.

Ameliyat
Alın kaldırma ameliyatları sedasyonlu veya sedasyonsuz, lokal anestezi veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Ameliyat genellikle hastanın aynı gün içerisinde taburcu olacağı şekilde gerçekleştirilir, ancak doktor hastayı bir gece hastanede gözlemlemek de isteyebilir. İşlem sedasyon altında gerçekleşirse, teknik temelde ağrısız olsa da, hasta hafif de olsa rahatsızlık duyabilir. Genel anestezi seçilirse hasta operasyon boyunca uyur. Ameliyat kullanılan  tekniğe bağlı olarak 1 ila 2 saat sürebilir. Klasik yaklaşımda doğal saç çizgisinin arkasına, ona paralel bir kesi kullanılır. Bir diğer alternatif de doğrudan saç çizgisi önüne (pre-trichial) yapılan kesidir. Hekim alın cildini ve kaşları alttaki yapılardan ayırır, arzulanan düzeye yükseltir ve fazlalık olan derinin 1 ila 3 cm. kadarını kesip çıkarır. Son olarak dikiş veya tel sütür uygular. Başka bir yaklaşım, endoskopik tekniktir. Bu yöntem daha az invaziv ancak daha çok zaman ve teknoloji gerektiren bir yöntemdir. Saç çizgisinin hemen arkasına birkaç tane küçük kesi açılır. Bir endoskop deri altına deri altı dokuyu ve kasları açık bir şekilde göstermeye uygun olarak yerleştirilir. Başka bir kesiden alın derisini kaldırmak ve kasları zayıflatmak için cerrahi aletler sokulur. Alın derisi geçici sütürlerle yüksek konumda tutulur. Deri bu konumda iyileşecektir.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
Dokuların iyileşme sürecinde gerekli yerde kalması ve oluşacak ödemi azaltmak için yüze ve başa sargı uygulanır. Ameliyattan sonraki gün, bu sargı elastik bandajla değiştirilir ve birkaç gün boyunca hastanın bunu kullanması istenir. Sonra hastanın 1 hafta süreyle geceleri yatarken kullanması istenir. Başlangıçta hastaların insizyon yerinde ve etrafında ödem beklenebilir. Bu ödem genellikle ilk 10 günden sonra iner. Operasyon sonrası birkaç gün soğuk kompresler kullanmak ve başı yukarıda tutmak yararlı olacaktır. Normal görünmeyen kızarıklık, cerahat, ağrı durumunda doktorla acilen temas kurulması önerilir. Teller ve dikişler genellikle 2 ila 7 günde çıkarılır. Hastalar genellikle 10 gün civarında normal aktivitelerine tekrar başlayacak kadar iyi hissederler. 3 hafta kadar yorucu faaliyetlerden kaçınılması gerekir.